200 нови експоната в „Спасените реликви на Аполония”

Част от реликвите тръгват към Лувъра

Над 200 нови артефакти показаха в специална изложба „Спасените реликви на Аполония“ в Археологическия музей в Созопол. Експонатите са открити по време на спасителни разкопки по трасето на проекта „Интегриран проект за воден цикъл на Созопо пол – I етап”.
Спасените реликви на Града на спасението е най- мащабната изложба, която ще остане в постоянната експозиция на музея.

Археологическите разкопки в участъка на „Провлака” показват първите находки от гробове от ранно античния и късно античния период от историята на древна Аполония. Впечатляващи са два гроба на римляни от края на първи век и началото на втори век. В единият от тях археолозите намират стъклен балсамарии и богато орнаментирана дръжка от бронзов съд с изображение на богинята Кибела. Това което изумява археолозите са финните орнаменти, които са с висока художествена и историческа стойност.
Другият обект, който разкрива част от богатата история на древния град са разкопките в близост до административната сграда на общината. Там археолозите се натъкват на гробничен параклис, който датира между 12 и 14 век, с изключителни стенописи.
Но най- ценните и уникални находки чакат археолозите на ул. „Републиканска”. Откритията на Явор Иванов и Димитър Недев там надхвърлят и най- смелите очаквания. Разкопките разкриват част от Античния некропол на града под чийто пласт археолозите се натъкват на част от питейнен тръбопровод от края на пети век пр.н.е., с дължина 2,5 км. Това е най- древния водопровод откриван в Европа. По-късно разкопките разкриват водосъбирателно питейно съоръжение от първи-втори век пр.н.е. Водопроводната система на древните аполонийци се допълва с разкриването на отточен водопровод в района на пл.” Черно море”.Археолозите го датират в първата четвърт на пети век пр.н.е. Той е бил свързан със водосъбирателна цистерна, която е била част от древната канализация. Точно тези открития на двамата археолози показват високо цивилизационния начин на живот на древните жители на Созопол. Уникалното според тях е,че съвременният Воден цикъл с водопреносна мрежа и канализация съвпада почти напълно с древната канализация.
Няколко малки фигурки, открити по време на разкопките, съпътстващи изграждането на водния цикъл са онези изключително ценни артефакти, които археолозите оценяват най- високо. Две малки фигурки ,дават сведения не само за живота и бита н древните, но и за художествените умения,както и за усета на древния творец към подробностите и изяществото. Уникална фигурна композиция все още удивлява археолозите. Скулптората изобразява епинедрия- древни състезателни игри. Елегантната композиция представя сатир с кози уши и брада, на гърба на когото се е възкачил друг актьор ,който се е преобразил като маймуна. За първи път се откриват подобни фигурки, сподели Димитър Недев, който препраща сцената към времето на култа към Дионисий. Тази уникална и изящна фигурка, заедно със фигурката на жена, която пече хляб във фурна са не само акцент в изложбата „Спасените реликви на Аполония”, но и ще пътуват до Лувъра, за да представят страната ни през 2015 година.