Сливен отбеляза 137 години от Освобождението си

Откриха бюст-паметник на Генерал Скобелев

Сливен отбеляза днес 137 години от освобождението си от османско робство.

Състоя се и тържествено откриване на новоизградения бюст–паметник на ген. Скобелев. Той е дело на скулпторите Мария Коева, Александър Александров, Борислав Алексиев и арх. Ирина Лалева, а решението за изграждането му беше взето през юли 2013 г. от Общински съвет – Сливен в чест на 170-та годишнина от рождението на Скобелев. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на признателност от държавни и общински структури, учебни заведения, неправителствени организации, политически партии и граждани.

Кметът на Сливен Кольо Милев благодари на авторския екип, изградил паметника, както и на всички, помогнали със средства за издигането му.

Гости на официалното откриване бяха Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, народният представител от Сливенски избирателен район Таско Ерменков, представители на посолството на Руската федерация в Република България, председателят на Общинския съвет Мария Григоров, общински съветници, председателят на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД Захари Захариев, авторите на паметника, дарители.

По-късно на пл. „17 януари” в кв. „Клуцохор” се състоя общоградско поклонение по повод освобождението на Сливен от османско иго. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението на Сливен отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, в съслужие със свещеници от храм „Свети Николай Чудотворец”.

С военен ритуал бяха положени венци и цветя в памет на героите, загинали за свободата на България. Ритуалът по традиция се провежда на площад «17 януари», тъй като това е мястото, на което Добри Чинтулов и сливенското население са посрещнали руската войска на генерал Делингхаузен.

Днес на това място има паметната морена на която сливенци отдават почит към войните.