Виртуални светофари срещу задръстванията

Устройствата ще намалят и броя на пътните инциденти

Попадането в автомобилно задръстване е едно от най-неприятните изживявания за шофьорите, но изследователи от Университета Карнеги Мелън може да са намерили решение, пише CNN News, цитиран от „Фокус“. Учените твърдят, че могат да намалят времето за придвижване между дома и работното място с 40 процента, като заменят физическите светофари с виртуални. “С тази технология светофарите ще се появяват при необходимост, когато две коли преминават през кръстовище и ще се изключват, когато вече не са необходими”, обяснява Озан Тонгуз от Карнеги Мелън, който е участвал в разработката на технологията.

Виртуалните светофари ще се появяват на контролното табло на автомобила и ще указват със зелени и червени стрелки посоката, в която водачът може да потегли, точно като нормалните светофари по улиците. След преминаването през кръстовище обаче, ще изчезват. Създателите на системата посочват, че виртуалните светофари ще намалят броя на пътните инциденти, времето за придвижване, както и въглеродните емисии.

Технологията изглежда като научна фантастика, но всъщност виртуалните светофари ще използват свързаността на автомобилите, която американските федерални регулатори скоро ще направят задължителна в рамките на програма на правителството на САЩ за комуникацията автомобил-автомобил. “Нашето решение се възползва от тази възможност”, казва Тонгуз. “Благодарение на комуникацията между автомобилите, ние бихме могли да управляваме трафика на кръстовищата без физическа инфраструктура”.