Има противници за изграждането на нов голф комплекс край Балчик

Вече е разрешено изработването на подробни устройствени планове

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се обяви против изграждането на нов голф комплекс край Балчик. "Момчил голф и голф игрище" е планирано да се изгради върху редки степи, в които се срещат голям брой видове мигриращи и гнездящи птици, включително и силно застрашени от изчезване като вечерната ветрушка и степния блатар, както и други животински видове - шипобедрена костенурка, пъстър смок, два вида пор, съобщават от коалицията.

Голяма част от местообитанията на посочените видове вече са безвъзвратно унищожени в съседната защитена зона за птици - "Белите скали", поради строителството на други две голф игрища.
Ако бъде изградено новото голф игрище край Балчик, ще бъдат унищожени 40 на сто от сухите тревни местообитания в защитената зона, допълват от коалицията. Редките степни местообитания са защитени както в "Натура-2000", така и извън нея на територията на цялата страна, но са локализирани единствено в Добруджа и по Черноморското крайбрежие могат да бъдат опазени само в този  район, коментират от коалицията.

Жители на Балчик са сформирали гражданска група против проекта и са започнали протестна подписка.
Инвестиционното предложение на две акционерни дружества, което е депозирано в общината, предвижда във вилната зона "Момчил" да бъде изградено игрище на площ от 840 декара, да бъдат вдигнати близо 700 жилища, хотел, винарна, административна сграда и други.

Припомняме, че Общинският съвет в Белия град разреши да бъдат изработени подробни устройствени планове за застрояването на общо 1472 декара.