Кренвиршите водят до импотентност

Многото соя в саламите удря мъжествеността

Кренвирши, кайма и всякаква обработена мръвка, в която има соя, удря директно по мъжката полова мощ - предизвиква импотентност. Храните със слаганата къде ли не бобова култура не само потискат мъжествеността. Забърканото със соя месо стимулира женската страна у силния пол, категорични са специалистите, пише "Всеки ден".

Свалянето на ерекцията от соята у нас на практика е неконтролируемо. Не се знае колко ядем от иначе богатото на белтъчини растение, тръгнало от Азия. Месопреработвателите вкарват соята в продуктите си доста често напълно нерегламентирано - без изобщо да я споменават в прав текст на етикета. Но ако пише „растителен протеин", без съмнение в кренвирша, салама, каймата има соя.

А според медицински доказателства при постоянен и в по-големи количества прием на бобовото растение се намалява нивото на мъжкия хормон тестостерон. А последиците от това са ясни - освен убиване на ерекцията, липсата на хормона причинява куп болести. А импотентността може да застигне силния пол още в ранна възраст.

Соята е истински великан по съдържание на протеини - повече и от месото. Докато в мръвките те са до 20%, то при соята стига и до 35 на сто. Само че качествата на белтъците се оценяват не само по високо съдържание, а и по „незаменими аминокиселини" - възможността на човека да ги усвоява, подчертават диетолозите.

И точно по този показател соята отстъпва. Тя не притежава една от най-важните аминокиселини - лизина, и се усвоява лошо. Тъкмо заради това често се натрупва в дебелото черво, предизвиква гнилостни процеси и докторите я подозират, че причинява и рак. При жените с фамилна обремененост за рак на гърдата също повишава риска от заболяването. У нас заплахата е голяма, тъй като някои колбаси са си направо чиста соя - натъпкана е и до 70%.

Соята притежава природния вариант на женския полов хормон естроген. И докато той е полезен за жените - особено в критическата, то притесненията на докторите по отношение на мъжете са големи. Масираната хормонална атака, на която са подложени подрастващите момчета и дори бебетата, може да им навреди необратимо.

Високата консумация на соя и вкарване на много естроген затруднява функциите на щитовидната жлеза. Това води до объркване в хормоналната система и напълняване, което засяга не само мъжете, но и жените. А диетолозите у нас са категорични, че соята в никакъв случай не може да замени нито месото, нито маслото, независимо какво твърдят производителите. Освен това и в България, и в световен мащаб почти цялата култивирана соя е ГМО - допълнителна заплаха за човешкото здраве.