Правят брониран куфар за златния венец на Севт Трети

С него ще транспортират съкровището за изложбата в Лувъра през пролетта

Специален брониран куфар с електронни ключалки ще бъде ползван за преноса на уникалния златен венец на тракийския цар Севт Трети до Лувъра в Париж, съобщиха специалисти от музей "Искра" - Казанлък, където се съхранява реликвата.

Пред "Старозагорски новини" те припомнят, че царският накит тежи малко над 370 грама, като златото е с чистота от над 23 карата.

Листчетата наподобяват дъбовите и са изключително ефирни, това налагало да се търси нетрадиционен подход при опаковката.

Досега този венец, открит от д-р Георги Китов при разкопките на могилата Голямата Косматка, не е напускал трезора на музея в Града на розите.

Грижата за бронираните касети, в които ще бъдат поставени експонатите, имат организаторите. Само от Казанлък за Лувъра ще заминат дузина скъпоценни артефакти. Сред тях са сребърното ойнохое и златният киликс, върху които личат надписи, удостоверяващи, че са принадлежали на тракийския владетел. В подборката са включени още златна пиксида с форма на мида, бронзов царски шлем, железни наколенници, сребърни апликации за щит и конска сбруя. Подбрани са общо 5 монети - 4 с изображението на Севт Трети и една с образа на приемника на Александър Македонски - Касандър (350 пр.н.е.; - 297 пр.н.е.). За пръв път ще бъдат показани извън страната и няколко фрагмента от паното, украсявало гробницата в Мъглиж.

Ориентировъчно пренасянето на артефактите за изложбата "Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Съкровищата от археологическите колекции на България" ще стане във времето между 23 март и 8 април. Откриването й е планирано за 15 април. В продължение на 3 месеца гостите на Лувъра ще могат да видят 1628 предмета, чиято застрахователна оценка е в размер на 165 млн. евро. Само предметите от Голямата Косматка са застраховани за над 22 млн. евро, коментираха експертите.