В Лувъра представят чудесата на траките

Уникалната тракийска археологическа изложба е на застрахователна стойност 165 млн. евро

Един от най-престижните световни музеи – „Лувъра“ в Париж предоставя 4 зали за българската изложба с работно заглавие "Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Съкровища от археологическите колекции на България“, съобщават от община Казанлък.

Изложбата ще бъде открита на 15 април 2015 г. и ще бъде експонирана до 20 юли. В този тримесечен период французите и гостите на Париж от цял свят ще видят едни от най-бляскавите съкровища на страната ни. Тук ще бъдаизложени уникални артефакти, открити в Долината на розите и тракийските царе в Казанлък, както и Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското съкровища. Ще бъдат показани предмети от бита на траките - керамични и бронзови съдове, монети. В нея участват 325 експоната с общо 1628 предмета. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита на одриси и гети, но и да показват отношенията им със съседните цивилизации - гръцка и персийска.
165 млн. евро е застрахователната оценка на съкровищата, които ще бъдат представени в Лувъра. Поне 70 от предметите ще бъдат застраховани между 1 и 5 млн. евро.
За да си представят величието на тракийския владетел Севт III парижани ще видят и златното му съкровище, открито от д-р Георги Китов в гробницата на Севт III в могила Голямата Косматка през 2004 г. За Париж заминават ювелирно изработеният златен венец от дъбови клонки, златният киликс, пиксидата във форма на мида, сребърно ойнохое с надпис, позлатеният шлем, наколенници, апликации за щит, бронзови монети на Севт III, франгменти от стенопис.
Париж прогнозира чудесата на траките да бъдат видени от повече от 4 милиона посетители на Лувъра от цял свят.