Новият грипен вирус "Тексас" е изолиран у трима души в Стара Загора

Ваксините не дават имунитет, епидемията се очаква през февруари

Три от пробите за грипен вирус, изпратени от РЗИ Стара Загора, са положителни за грипния щам "Тексас", съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.

"Тексас" е нов свински вирус. H3N2 по всяка вероятност ще измести братовчед си H1N1 Калифорния. Вирусът е нов за имунитета ни. Затова и ваксините не дават защита срещу него. В момента Тексас се вихри в Съединените щати и Западна Европа. От няколко дни със сигурност и в Стара Загора.

Като клинична картина, Тексас не се различава от другите. Започва по същия начин – бързо, с високата температура, главоболие, болки в ставите.

Проф. Контарджиев казва, че е много важно за пациентите след консултация с личния лекар да си вземат антивирусно лекарство в първите 36 часа, това е спасило много хора от тежки усложнения.

Според проф. Кантарджиев епидемията може би ще дойде към февруари месец. Миналата година грипна епидемия бе обявена в Стара Загора на 27 януари. Тепърва предстои пикът на грипа за тази година, казват общопрактикуващи лекари.