Д-р Ангел Кунчев: На прага на грипна епидемия сме

Общество

17-01-2015, 07:00

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иде грипна вълна от Европа

Грипът идва до 10 дни

Грипът "Тексас" кацна у нас

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването в интервю за Bulgariautre

Д-р Ангел Кунчев,  главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването в интервю за Bulgariautre

Каква е епидемиологичната обстановка в страната в момента?

За сега няма нищо особено в епидемиологичната обстановка в страната. Най-вероятно сме в начало на грипна вълна, но все още не са достигнати епидемични стойности никъде в страната. Ще видим как ще се развият нещата другата седмица, когато имаме данни за цялата изтекла седмица и тогава ще стане ясно.

Има ли области с по-голяма заболеваемост?

Да, има области с по-голяма заболеваемост, но все още няма с епидемична. Данните за миналата седмица показват, че повече заболели има в Северна България. Това са градовете Силистра, Видин, Плевен, Русе, в Стара Загора също имаше малко по-висока заболеваемост. В София заболеваемостта е около средната за страната. В столицата беше около 108-110 на 10000 души, колкото е и средното за страната. Все пак ситуацията е доста динамична и се променя бързо, така че е възможно с болните от тази седмица да се повиши значително.

Може ли да говорим за епидемия?

В момента – не, но общо взето сме в навечерието на грипна епидемия, защото динамиката е голяма и е възможно да се достигне до такива стойности още следващата седмица.

Кои вируси върлуват в момента?

Тези, които очаквахме. Най-вероятно грипната епидемия ще бъде причинена от вируса AH3N2 - Тексас, а вероятно ще има и отделни изолации и на така известния Свински грип - H1N1 Калифорния, а може би и на някои от B-вирусите. Но основният причинител ще бъде Тексас.

Кои възрастови групи са най-уязвими?

Той е класически вирус, както всяка година. Общо взето възрастните хора, над 65 години и често боледуващи малки деца. Те са с най-висок риск.

Трябва ли при първите признаци на грип да спрем децата от детски градини и училища?

Не само, че е препоръчително, а направо е задължително. В този период ние изискваме от детските ясли и градини да провеждат филтър сутринта и да не допускат деца с видими прояви, а именно с температура и кашлица. Причината е по две направления. Първо да не заразяват другите деца и второ, защото в това състояние е по-добре те да бъдат на домашно лечение, за да не се усложнява протичането на вируса. Така че това е задължителен елемент.

Какви съвети бихте дали, за да се предпазим от вирусите?

Това е доста трудно начинание. Просто вирусът е лесен за предаване. Той се пренася по въздушно-капков път, така че хора, които са активни и работят в голяма група, трудно биха се защитили. Но все пак може да се препоръча по-добро спазване на личната хигиена, защото не заразяването не винаги става с пръски. Понякога, особено при малките деца, има значение и чистотата на ръцете. И тук най-уязвими са децата, защото те питат устата, очите си и понякога заразяването става и по този начин. Все пак при всеки предпазването е строго индивидуално.