Хасковският окръжен съд решава днес за екстрадицията на Фриц-Жоли Жоашен

Приятелят на братя Куаши е обвинен в участие в организирана група за подготовка на терористични актове

Хасковският окръжен съд ще решава днес за екстрадицията на Фриц-Жоли Жоашен.

Френският гражданин беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари тази година в автобус, пътуващ от Париж за Истанбул.

Срещу Фриц-Жоли Жоашен има Европейска заповед за арест (ЕЗА). Тя е издадена от прокуратурата в град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Издадената европейска заповед за арест е по жалбата на съпругата му, която е обявила, че 3-годишният им син е отвлечен от бащата и ще бъде отведен в Сирия за обучение в ислямски радикализъм.

Междувременно на 11-и януари България получи втора европейска заповед за ареста му, по обвинение от Главния съд в Париж, обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

През миналата седмица пред съда Жоашен заяви, че иска незабавно да бъде предаден на разследващите органи на Франция, за да докаже своята невинност. Той призна, че има приятелски отношения с братята Куаши, но отрече участие в подготовката на терористичните атаки в Париж.

Хасковските магистрати отказаха да екстрадират Жоашен по обвинението за отвличане на собственото му дете с мотива, че има разминаване във френското и българското законодателство по този казус. По второто искане на френските власти за участието на Жоашен в терористична мрежа днес Хасковският окръжен съд ще реши дали той ще бъде екстрадиран.