София ще получи 28 базелски трамваи

Те ще бъдат предоставени по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за над 3 млн. швейцарски франка

София ще получи 28 употребявани, но модернизирани базелски трамваи по Българо-шевйцарската програма за сътрудничество. Те са на стойност 3 милиона швейцарски франка. Трамваите ще бъдат получени от швейцарския град Базел.

Това стана ясно при представянето на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество в Министерски съвет, на която присъствт  столичният кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева, предаде репортер на Bulgariautre.

"София е един от бенефициентите по Българо-швейцарската програма за сътрудничество", поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Тези огромни инвестиции не могат да бъдат осъществени чрез парите на столицата, а именно чрез данъците на софиянци. Затова чрез този проект ще модернизираме градския транспорт, а и ще подобрим въздуха в София. Миналата година бяха доставени нови 20 трамвая, 10 мотриси и 46 нови автобуси. Очакваме още 80 нови автобуси, както и подписване на договор с Европейската инвестиционна банка за закупуването на други 110 автобуса", поясни Фандъкова.

Трамваите, които ще бъдат предоставени на София от швейцарския град Базел са модернизирани.

Те ще подменят 28 от старите тридесет годишни трамваи. Новите трамваи ще се движат по линиите 3 и 12. Оборудвани са с устройство за автоматично броене на пътниците. Те ще разполагат с 57 седящи места и 158 правостоящи, общо 215 пътници.

"Първият трамваи ще пристигне  през 2016 г., а в продължение на две години ще бъдат доставени всички 28 трамваи. Няма да спрем с усилията за подобряване на трамвайния транспор в столицата", увери столичният кмет.