Нови трамваи по бул. България от 1 юли

„Това е един от големите проекти, които изпълняваме в момента – цялостна рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „България”

Очаквам от 1 юли да се движат новите трамваи по бул. „България”. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на трамвайното трасе, предаде Фокус.

„За новото трасе са предвидени 20 нови трамвая, които вече са тук и се движат по линията на трамвай номер 1, за да може да се увеличи скоростта на движение по трасето. Предвиждаме пероните на спирките да бъдат със закрити стълбища, така че да не се хлъзгат през зимата”, каза тя.

 То е построено преди 30 г. и досега не е реконструирано цялостно”, обясни Фандъкова.

По думите й проектът включва не само рехабилитацията на трасето, но и на пероните и подлезите. Заедно с този проект извършва цялостна реконструкция на шест подлеза по бул. „България”, пише Actualno. Два от тях са почти готови, а останалите се проектират. Заедно с трамвайните релси и цялата инфраструктура , както подземни, така и надземни, се реконструират. В това число трябва да се извади и живия плет, който е много стар и силно амортизиран, подчерта кметът. „Заедно с проекта и със „Зелени системи” той ще бъде подновен. Изпълнителите ме увериха , че 60% от проекта е изпълнен. До края на юни трябва да бъде готов. Налагат се от време на време по обективни причини забавяния заради времето, но засега нещата са в срокове, при които първоначално беше сключен договорът”, каза още Йорданка Фандъкова.