Парламентът освободи Цветан Гунев от длъжността подуправител на БНБ

Народните представители гласуваха единодушно

Парламентът освободи Цветан Гунев от длъжността подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банков надзор”, предаде репортер на Bulgariautre. Общо 108 народни представители гласуваха единодушно „за” решението.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че предложението е мотивирано от настъпилата след средата на юни 2014 г. фактическа невъзможност за изпълнение на законовите задължения от страна на подуправителя на БНБ Цветан Гунев.
„Освен ползването на отпуск от негова страна след образуваното досъдебно производство, като допълнителна пречка за упражняване на правомощията му на подуправител, ръководещ „Банков надзор”, се явяват и отнемането по искане на прокуратурата на да достъпа на Гунев до класифицирана информация, както и отстраняването му от длъжност с решение на Софийския апелативен съд”, е записано в мотивите към решението за освобождаването на Гунев.

Отчетени са и констатираните от компетентните органи на досъдебното производство в хода на разследването във връзка със състоянието на „Корпоративна търговска банка” АД нарушения на служебните му задължения, посочени в мотивите за решението.