Борисов иска пълен мандат на правителството, няма да става президент

Ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят. Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно?

Това казва премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството, според стенограма, публикувана на сайта на министерския съвет.

Ето и пълното му изказване по въпроса за правителствената програма:

БОЙКО БОРИСОВ: Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът… Всяка една подобна програма, както вчера Иван Кръстев каза: „Събитията водят”. И най-вече, никой не може да прогнозира какво ще стане в следващите дни, камо ли години, но това е една рамка и, според мен, е добра.

Включително вчера имаше въпроси по „Южен поток”. Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян. За газови хъб това са предложения, които специалистите сега смятат, изчисляват, рисуват, чертаят – неща които изискват време.

С една дума това са теми, по които ние активно работим и не можем да го напишем с едно изречение, защото зависи от куп, включително и геостратегически, събития.

С една дума, беше важно да я има тази програма и да каже какъв е мандатът на това правителство, за да няма спекулации за една година, за две години, за планове на който и да било. Много ясно и точно, и аз неколкократно съм го заявявал и в парламента, и на вас: работим ли добре, хората доволни ли са, това е мандатът на правителството. Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят.

Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно?
С една дума, това е малка шегичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа – и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират.

Приемаме програмата. Всеки министър, вицепремиерите по секторите, за които отговарят, като ги питат – да си я защитават.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен