Христо Иванов: Ще бързаме бавно със съдебната реформа

Ако в рамките на тази година не направим сериозни стъпки, сме си загубили времето, посочи министърът

Ще бързаме бавно със съдебната реформа, но времеви граници не можем да поставим.  Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като днес беше одобрена актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде репортер на Bulgariautre. „Ако в рамките на тази година не направим сериозни стъпки, сме си загубили времето”, добави министърът.

По думите му най-важното нещо, което предстои в съдебната реформа в парламента, е сериозен и задълбочен дебат за структурата на ВСС и други евентуални конституционни промени.

„На второ място – изменения в Закона за съдебната власт, които трябва да се справят с проблеми кариера, натовареност и разпределение на натовареност в съдебната система. Има органи, които не са достатъчно разпределени. Ще има и промяна в професионалните закони. Законодателството особено в тези дейности е научен анализ, затова предстои много работа”, подчерта правосъдният министър.

„Разбираме, че съдебната реформа е неизбежна. Не очаквам тази реформа да промени предстоящия доклад на Брюксел. Съдебната система е нереформирана и не работи достатъчно добре. Днес сме приели заявка за реформа”, обясни Христо Иванов.