Назначават 123 социални асистенти в Пловдив

Тази година и доходът на болното лице влиза в изчисленията за това дали има право на личен асистент

123 социални асистенти ще бъдат назначени в Пловдив. Това съобщи директорът на дирекция „Социално подпомагане”-Пловдив Надя Танева, предаде „Фокус”. 

Надя Танева каза, че тази година има нов въведен критерии, тоест доходът и на болното лице влиза в изчисленията за това дали има право на личен асистент. "Доходът трябва да бъде 325 лева на член от семейство", каза още Танева. 

"Подадените молби надхвърлят необходимия брой и те продължават да се разглеждат. Преанкетирането е реализирано още през месец декември, като приемът на документи за личен асистент е целогодишен. Тепърва започва назначаването, като се има предвид, че до края на януари личните асистенти трябва да бъдат назначени", каза още Танева. 

По думите й, бройката на социалните асистенти се променя в зависимост от наличието на отпуснатите за тази цел средства. Броят на личните асистенти за град Пловдив е 123, но ако има незаети бройки в областта, те ще бъдат прехвърлени към дирекция „Социално подпомагане”-Пловдив. "През изминалата година в Пловдив е имало най-много лични асистенти, като през 2015 ситуацията е идентична", каза още Танева.