Напредък по преговорите за украинската криза

“Нормандската четворка” призова участващите в конфликта в Украйна да прекратят военните действия

Напредък по преговорите за украинската криза. Външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция постигнаха редица споразумения по време на срещата си в Берлин снощи, предаде БНТ.
Така наречената “нормандска четворка” започна срещата си с призив към всички страни, които участват в конфликта в Украйна да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение от територията на Донбас. Първите дипломати се споразумяха изпълнението на договорките от Минск да бъде подробно обсъдено по време на насрочената за по-късно този месец среща в Астана.

„Планът предполага контактната група да се погрижи в най-кратък срок за установяване на демаркационна линия, за да започне процесът по изтегляне на военната техника от Донбас. Оттам нататък следва да се разрешат редица други отворени въпроси като достъп на екипи за хуманитарна помощ до Източна Украйна“, заяви Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия.
Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на украинската криза, постоянният представител на Съединените щати Саманта Пауър разкритикува новия план за разрешаване на конфликта, който Владимир Путин предложи миналата седмица на украинския си колега Петро Порошенко.

„Нека открехнем завесата на мирния план на Путин и да го наречем с истинското му име – руски план за окупация. Ако Русия гледа сериозно на мира в Украйна, трябва да следва споразуменията от Минск, с които се съгласи преди четири месеца“, заяви Саманта Пауър, представител на САЩ в ООН.
На съвместна пресконференция, американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на Европейския Съюз Федерика Могерини обещаха че Съединените щати и Европейския съюз ще подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и също призоваха Москва да спази договореностите от Минск.