Фандъкова: Ще изградим цялостна система за видеонаблюдение в София

Мисия София

22-01-2015, 14:54

Снимка:

Столична община

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слагат камери в София, които разпознават лица

Камери ни дебнат онлайн като в Биг Брадър

Столична община има видеонаблюдение над 390 обекта, а тази година ще добави още 103

През последните години темата сигурност е много важна и работим по нея. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след подписването на споразумение за единна система за видеонаблюдение в Столична община с министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде Агенция "Фокус".

"Изградихме редица иновативни модели, част от които вече показахме на министъра. Бяхме първата община, която създаде общинска полиция. Бяхме и първата община, която създаде и доброволческите формирования след като закона позволи това. През последните години Столична община изгражда много последователно цялостна система за видеонаблюдение, която дава резултати", обясни Фандъкова. 

По думите й, през цялото време работят в изключително тясна координация със СДВР и МВР. "Тази система я използваме и при контрола на снегопочистването. Обработването на информацията от системата за видеонаблюдение на СДВР се осъществява от служителите на СДВР и тя се съхранява само там", уточни Йорданка Фандъкова. 

"Обединяваме усилията си за поддържане на единната система за видеонаблюдение в Столична община. С Веселин Вучков започнахме много тясно сътрудничество", посочи Фандъкова. 

"Над 390 обекта са включени в системата на Столична община. Изнесен и действащ е центърът на бул. "България", който има за цел да наблюдава подлезите по булеварда. Предгаровият площад също има видеонаблюдение. Предстои през лятото възстановяване на осветлението там. В град Нови Искър също има видеонаблюдение", заяви кметът на Столична община. 

По думите й, през 2015 година още 103 обекта ще се присъединят. "Планираме видеонаблюдение в училища и детски градини. Разширяваме видеонаблюдението в Борисовата градина. Сигурността е приоритет на МВР, ние сме подкрепящи. През тази година увеличихме броя на полицаите в Общинска полиция", посочи Фандъкова и допълни, че за Столична община е важно опазването на общинското имущество и сигурността на хората. по думите й в срок от един месец ще се извърши пълен одит на системата за видеонаблюдение.