Общината издава книга със спомените на старозагорски кметове

Седем от бившите градоначалници се срещнаха днес с настоящия

По идея на кмета на Стара Загора Живко Тодоров през тази година общината ще издаде книга, в която ще бъдат събрани спомените на старозагорските кметове за минали събития. Всеки един старозагорец трябва да има възможността да прочете за това как е градена и как се развива Стара Загора през годините. Това бе съобщено днес по време на традиционната среща на старозагорски кмет с неговите предшественици.

На срещата днес дойдоха седем от тях - д-р Евгений Желев (16 октомври 1999 - 26 ноември 2007), проф. Цанко Яблански (6 ноември 1995 – 16 октомври 1999), Антон Андронов (30 октомври 1991 – 6 ноември 1995), Тотьо Нанев (8 март 1988 – 9 февруари 1990), Стоян Стоянов (26 октомври 1990 – 30 октомври 1991), Купен Купенов (16 юни 1986 – 8 март 1988) и Кольо Георгиев (7 юни 1976 – 16 юни 1986).
Срещата се провежда по традиция в началото на всяка календарна година. На нея настоящият и бившите кметове на Стара Загора обсъждат текущите проблеми на общината, решенията по тях, коментират предприетите от страна на администрацията действия и резултатите от нейната работа.

Според проф. Яблански съществува неписана приемственост в работата на администрацията и кметовете на Стара Загора, започнатото се продължава и умножава с годините, което дава видими резултати, особено сега, когато на разположение са средства от Европейския съюз. Той изрази мнение, че Живко Тодоров знае как да се възползва от тях и винаги се е вслушвал в изразените от бившите кметове мнения и направените препоръки по време на тези срещи, когато са в полза на общността.

Кметът Живко Тодоров уточни, че 2014-та година не бе лека поради смяната на три правителства, тежката и бавна работа на дминистрацията и спирането на средствата от ЕС, което попречи на разплащането с фирмите. Той съобщи, че вече е избран доставчика на новите автобуси – Шкода-Соларис и до една седмица ще бъде сключен договор за производството им. Предстои пълна рехабилитация на тролейбусния транспорт, която включва изработването на телематиката, смяна на въздушно-контактната мрежа и токоизправителните станции. Към м. май очаквам яснота каква част от спестените средства по ОП „Регионално развитие" ще получим, които ще отидат за закупуването на нови автобуси и ремонт на междублокови пространства, каза Тодоров.

Бившият кмет Купен Купенов изрази мнение, че трябва да се върви към модерна реализация на инвестициите, като проектите се обсъждат непрекъснато, за да бъдат подобрявани в хода на реализацията им.

Община Стара Загора има специална програма за отбелязването през 2014 г. на 20-та годишнина от основаването на Тракийския университет, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова, която също участва в срещата.