Митничари откриха 5 килограма опиум в статуя на конска глава

Стоката била в ирански камион с общо 152 гипсови отливки на животни и хора

Близо 5 кг опиум в статуя на конска глава намериха митническите служители на Капитан Андреево.

Наркотикът е открит при щателна митническа проверка на влизащ в страната камион с иранска регистрация, управляван от ирански гражданин. Шофьорът е представил редовни документи за 152 гипсови статуи на животни и хора.

Камионът е насочен за проверка с рентгенова апаратура, при която са отбелязани нехарактерни уплътнения в една от статуите - конска глава, изработена от полиестер. Митническите служители пробиват статуята, в която откриват скритите вътре 9 пакета с тъмнокафяво смолисто вещество, което при полевия наркотест реагира на опиум. Наркотикът е с общо тегло 4,8 кг.

В специализирана операция, проведена от служители на ДАНС във вторник, 20.01. в София, при изчакване на получаване на пратката са задържани двама ирански граждани, единият - със статут на постоянно пребиваващ в България. На едното от лицата и на водача на товарния автомобил са повдигнати обвинения и са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа.

По случая работи Окръжна прокуратура - Хасково. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 242 ал. 4 вр. ал 2 от НК.