Президентът: Наше задължение е да модернизираме армията си

Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през тази година, заяви Плевнелиев

Наше задължение е да модернизираме армията си. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Агенция „Фокус”. 

„България направи своя дебат. Програмата "България в НАТО и Европейската отбрана – 2020” е много конкретна и ясна. В нея са посочени 7 приоритетни проекта. Има план и той ще бъде финансиран. Искам да обърна внимание, че НАТО не е инвеститор, това е задължение на държавата-членка", заяви Плевнелиев. По думите му, България обаче ще търси сътрудничество с другите държави-членки. 

„НАТО е наш партньор, за да постигнем съвместимост. Ще ни даде информация. Наше задължение е да модернизираме армията си. Трябва да бъдем готови да работим, да действаме и да гарантираме мира", каза още Росен Плевнелиев.

"Благодаря на генералния секретар за ползотворната среща и високата оценка като достоен член на НАТО. Страната ни участва на равно с всички останали държави през последните 10 години. Тази първа визита е ясен знак за ангажираността на НАТО за гарантирането на сигурността. С генералният секретар обсъдихме плана за готовност за действие и поетите ангажименти за срещата на върха в Уелс. С плана за готовност създадохме ефективен инструмент за реакции при кризи", заяви Плевнелиев. 

По думите му, на срещата в Уелс бе постигнат политически ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбранителните способности. "Информирах генералния секретар, че тежката икономическа среда в страната не позволи в бюджета за 2015 да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014. Сумата е с около 30 млн. лева по-малко. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината", посочи Плевнелиев. 

"Приетата от служебното правителство "България в НАТО и Европейската отбрана - 2020" предвижда постепенно повишаване на разходите за отбрана. Споделяме обща позиция че нарушаването на суверeнитета в Украйна създава заплаха за сигурността в Европа. България е солидарна със своите съюзници", каза още Росен Плевнелиев.