Саморазрушаваща се бактерия може да доведе до изкуствен живот

Учени от Харвард и Йейл са представили новия подход

Есктремна генна манипулация е била използвана, за да промени умиращите бактерии, загубили човешки контрол, пише Daily Mail.

Вместо да се използва традиционното генно инженерство, което кара генът да се движи от един организъм в друг, учените са пренаписали езика на генетиката.

Пробивът е потенциална стъпка към по-доброто управление на организмите, подложени на генно инжинерство. Генетично изменените микроорганизми се използват в индустрията за производство на горива, лекарства и други химикали. Новата техника може да намали риска от използването им на открито, като например за почистване на токсични разливи.

Учени от Харвард и Йейл са представили новия подход в две статии публикувани тази седмица в списание Nature.

Те са модифицирали ДНК на бактерията Eшерихия коли, така че да не може да оцелее без аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Тези аминокиселини не се срещат в природата, а само в лабораторията. Така че, ако такъв модифициран организъм се отдалечи от хората – ще умре.

Досега учените използваха "самоубийство" гени, за да контролират микробите. Новият подход би улеснил значително работата им, смята Рина Сайн, старши директор на Организация на биотехнологичната промишленост.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"