Пробите потвърдиха: Трима са с грипа "Тексас" в Стара Загора

РЗИ Стара Загора получи официалните резултати от изпратените 11 проби в Националната референтна лаборатория

Изолираните грипни вируси от 3 проби, взети от амбулаторно лекувани пациенти от гр. Стара Загора с клиника за Грип, са от типа A (H3N2), съобщават от здравната инспекция.
Към момента знаем, че в Старозагорско циркулира грипен щам A (H3N2), при което, ако имунизирания човек се срещне с грипния щам от вида Тексас (подвид на A (H3N2)), който се съдържа в противогрипната ваксина сезон 2014/2015, то той ще е защитен от заболяването. В случай, когато щамът е друг подвид от тази група, например А(H3N2) – Швейцария, който циркулира този сезон в САЩ, защитеността му ще е около 30 %.
Изолирани през този грипен сезон в страната са грипни вируси от типа - А(H1N1) 2009, A (H3N2) и група В. Същите са включени в противогрипната ваксина 2014/2015, така че ваксината си остава най-сигурният начин на предпазване.
Изолираните щамове не са причина за обявяване на грипна епидемия.
Заболяемостта от остри респираторни заболявания в гр. Стара Загора през изминалата седмица 12.01.- 18.01.2015 г. е на ниво – 155,90 на 10 000 население. През последните 4 дни на настоящата седмица 19.01-22.01.2015 г., РЗИ Стара Загора наблюдава тенденция към увеличаване на ОРЗ. Във връзка с това започнаха проверки по учебни заведения и практики на общопрактикуващите лекари за повишена заболеваемост от остри респираторни заболявания.
РЗИ продължава да следи заболяемостта и при достигане на стойности, близки до епидемичните, своевременно ще бъдат предприети противоепидемични мерки в областта.
Здравните инспектори препоръчват на населението при наличие на заболяване да спазва ограничителни мерки и да избягва самолечението.
По време на грипния сезон трябва да се спазва лична хигиена, да се води здравословен начин на живот, да се консумират храни, богати на белтъчини и витамин С, а лица с хронични заболявания, по възможност да ограничат контактите си.