Скакалци около Стояна за ЧРД

Великата комедиантка излиза в Сатирата с Любо Нейков и компания на 2 февруари

Стоянка Мутафова ще празнува 93-и рожден ден така, както се полага на велика и световна актриса - на сцената с роля от националната класика. Жрицата на смеха и драмата излиза на 2 февруари в "Скакалци" в Сатирата - в компанията на "столичаните в повече". Постановката е съвместен проект между театъра и "Дрийм тийм прадакшънс", компанията на Любо Нейков и Евтим Милошев. Първият играе в спектакъла като ревизора Аначков, вторият е делегирал тези права на жена си - Христина Апостолова, пише Стандарт.

Стояна, чиято кандидатура за Книгата на Гинес беше издигната от съюза на артистите и подкрепена от Вежди Рашидов и неговото министерство, е отлична в сюжета, който звучи катастрофално актуално тук и сега. Ст. Л. Костов пише "Скакалци" през 1931 г. с безупречен усет за зрелищност и социален патос, преливащ от сарказъм. Далавери, хазарт със семейна и лична чест, печалба на всяка цена, институции, които изнудват... Режисьорът Богдан Петканин съвсем откровено стреля във всекидневието ни и неговото отразяване в медиите. Около любимката на народа има още две тв дами - нейната близка приятелка и снаха в "Столичаните" Албена Павлова и Деси Бакърджиева. Август Попов като Лисичков също е под прожекторите, което напоследък му се случва рядко. Христо Гърбов е фабрикантът Проданов, Ненчо Илчев е руският бежанец Димитрий, Васил Драганов е инспекторът по труда Беличков. Те се справят убедително с персонажите, чрез които е отправена сатирата към обществото и към провалената му нравственост, изпълнена с иронията на безочието. Кикотът обаче е примесен с горчивина и гняв, тъй като всички са замесени в корупцията - и политици, и гласоподаватели. Без измъкване от параграф 22.

Неслучайно Христо Гърбов казва: "Няма истински герои, свърши тая. Времето се комерсиализира. И то не само в България". След финалните овации Любо Нейков е подготвил изненада за Стояна. Вероятно освен шампанско и торта за нея ще има почетно място и в следващите сезон на "Столичаните". Актьорът продуцент винаги се е отнасял към Мутафова като към примадона. Двамата си приличат по това, че никак не обичат да се забъркват в светски суматохи. Но въпреки всичко този път са решили да има бляскав купон. Негов задкулисен консултант е и Муки, дъщерята на Стояна. Тя все още умува какви армагани да приготви на майка си.