Близо 268 хил. българчета растат без родителски надзор

Увеличава се броят на гурбетчиите, оставили децата си да се справят сами

Гурбетчии са оставили близо 268 хил. деца у нас без пряк родителски надзор. Тежката икономическа обстановка в България, принуждава мнозина да потърсят препитание в чужбина. В стремежа си да осигурят по-добро бъдеще за отрочетата си обаче, родители работещи на стотици километри от дома оставят отрочетата си без пряк родителски надзор.

Нерядко децата се гледат от близки и далечни роднини, а понякога дори от съседи.

ългарчетата до 18 г. са 1 191 221, тези, които са оставени от работещи зад граница майки и бащи, са 267 753, показва изследване на фондация "Партньори - България", цитирано от tv7.

Най-голям е техният брой в районите на Източните Родопи, Северен Централен и Северозападен район. Там процентът на децата, оставени сами да се гледат, надвишава 60 на сто. 

Масово деца на гурбетчии отпадат и от училище, защото няма кой да ги контролира да учат. По-лошото обаче е, че често семействата на децата на имигранти се разпадат. Причината – ако само един от родителите работи зад граница, често създава друго семейство извън страната и оставя децата си в България.

Всички тези фактори имат пагубно влияние върху психиката на подрастващите. Те често се затварят в себе си. Такива деца често проявяват враждебност към околните, защото са обидени на родителите си и се чувстват изоставени.

Ежедневната комуникация по скайп и телефон е характерна най-вече за етническите българи. Тя обаче не може да компенсира прекия досег с децата и осигуряването на безопасно и щастливо детство за тях.