Кръщават улица на Николай Добрев в столицата

Борисов се е застъпил за идеята още преди да стане премиер

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил с представители на ГЕРБ идеята да се почете паметта на една от знаковите фигури в БСП от годините на прехода - Николай Добрев, и да има улица на негово име в столицата.

Борисов се е застъпил за идеята още преди да стане премиер. Червеният депутат Кирил Добрев, който е син на бившия вътрешен министър, лично благодарил на Борисов, съобщава вестник "Стандарт".

"Това е най-малкото, което мога да направя, Николай Добрев беше достоен държавник. Такива мъже са рядкост в наше време Стойностните българи нямат политическа окраска", казва премиерът.

Предложението за преименуване на улица "Семафорска" в квартал "Надежда" на името на бившия вътрешен министър била от преди десетина години.

Идеята е на инициативен комитет от генерали, сред които Кирил Войнов и Богомил Янев. Преди няколко месеца Борисов чул за нея от културния министър Вежди Рашидов и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Николай Добрев е бил кмет на район "Надежда" в София в края на 80-те години.

Добрев не позволи да се стигне до сблъсъци между протестиращи граждани и полицията с акта от 4 февруари 1997 г., когато заедно с Георги Първанов върнаха мандата за съставяне на правителство на БСП.