Седмицата: Напред, през миналото

Астрологична картина на седмицата: 26 януари - 1 февруари

Меркурий и Венера ще бъдат основните небесни играчи, чието състояние ще описва най-осезаемите преживяния и промени в битието и съзнанието ни.

Меркурий и ефектите от неговото ретроградно движение вече не са тайна за никого, но предвид растящата фаза на Луната в месеца, в който традиционно генерираме надежди и очаквания за бъдещето, си струва може би да се фокусираме и върху позитивните ефекти и процеси, в които той може да ни бъде от полза.  Например, приятелските срещи, общуването със съмишленици, възстановяването на полезни контакти и позабравени проекти. Налага се да се върнем към миналото, за да добием по-добро разбиране относно приоритетите си за бъдещето. Едва в края на февруари обаче ще можем действително да пристъпим в него с обновени и далеч по-адекватни представи.

През тази седмица Меркурий се движи към долен съвпад със Слънцето, чийто точен падеж е в петък, така че ни предстои и много интензивен психичен процес на подмяна на представите, критериите и идеалите.  След края му ще бъдем далеч по-ориентирани, ако не по отношение на другите, то поне по отношение на себе си и своята съзнателна, рационална представа относно света, който ни заобикаля и мястото ни в него. И тъй като акцентираният знак е Водолей, вероятно в края на седмицата плановете, намеренията и представите ни за бъдещето ще започнат да придобиват съвсем нови направления. Те от своя страна ще трябва да бъдат проучени и интегрирани в съзнанието и верифицирани от обективните обстоятелства, така че не бързайте нито с генералните заключения, нито с публичните заявления.

За хората, работещи в творческата и интелектуалната сфера, периодът може да бъде изключително ползотворен. Вероятно вече сте забелязали отлива от светската суета и възможността най-после да се посветите необезпокоявани на заниманията си. Ретроспективно настроеният ум може да ви върне към образи, сюжети и идеи, чиято концепция досега ви е убягвала или чиято форма ви се е изплъзвала. Представите, които сега изплуват от съзнанието ни обаче, имат потенциал да придат завършен вид на идеи, които до този момент са ни се стрували несъвършени. Все пак, ако искате те да видят бял свят, имайте предвид и това, че реализацията на идеала в действителността предполага допускането на някои несъвършенства. Бъдете реалисти!

Вероятната поява на първите сигнали за смяна на приоритетите в края на седмицата, може да създаде условия за паника или крайно екзалтирани състояния, поради което общуването ще протича при затруднени условия. Видимият застой в политиката и бизнеса ще породи хаотичен, засега, импулс за реформация в търговските и обществените връзки, но следва да се има предвид, че организационните и комуникативни усложнения вероятно ще могат да намерят решение едва във втората половина на февруари.

Венера сменя сцената в сряда и преминава в Риби - знака на нейната екзалтация, откъдето ни обещава много мигове на дълбока, съкровена близост, романтични преживявания и чувствени наслади... но през следващата седмица. Преди това тя ще принесе жертва на битката между мечтите и реалностите, която водят Нептун и Сатурн. И може би ще се оттегли съкрушена в уединение, за да преживее разочарованията от направените избори. Състоянието ѝ силно ще повлияе на дамите, като страна в личните и делови взаимоотношения и връзки, чието развитие ще бъде блокирано, било то от обстоятелствата, или от развенчаването на илюзиите.  Следва да имате предвид, че господството на разума над чувствата, отчуждението и хлания рационален подход, както и липсата внимание, взаимоност и романтика може да породи криза в личните взаимоотношения, особено в младите връзки, нуждащи се от чувствена привързаност и романтична близост за да укрепнат и издържат проверката на времето. Дамите повече от всякога ще искат да бъдат ухажвани, обичани и обгрижвани с внимание и нежност, а липсата им може да породи болезнени разочарования.

Сериозен ефект ще има и в бизнеса, където са възможни делови проблеми и финансови загуби поради забавяне или отказ за плащане на очаквани парични средства. Категорично се въздържайте от финансови решения и встъпване в нови партньорски взаимоотношения. Затова пък спокойно можете да се посветите на грижите за личния си комфорт и най-вече за комфорта на душата си. Уединението и съзерцанието на природата, музиката и визуалните изкуства в края на седмицата ще осигурят истински пир за душата ви.

Успех!