В проекта за водния цикъл трябва да се добавят още дейности

Радослав Русев се е срещнал с мениджърския екип на дружеството

Проектът за воден цикъл на Добрич, няма да се случи в отминаващия програмен период, но той е един от готовите, които могат и трябва да се случат в ранните години на настоящия (2014 – 2020). Това заяви в ефира на радио „Добруджа" бившият шеф на „В и К" Добрич Радослав Русев, който в момента е съветник на министъра на регионалното развитие. Освен това той оглавява съвет към министерството, който се занимава с координация на дейностите по реформата във ВиК сектора. Русев призна, че големият проблем наистина е бил осигуряването на въпросното съфинансиране от 20 млн. лева, като уточни, че подобно изискване за финансово участие на крайните бенефициенти ще важи и за новия програмен период. По думите му проектът за воден цикъл на Добрич е бил доста добър с оглед на екологично съответствие. Той би решил проблема с това, че канализацията не покрива достатъчно голяма част от града, а пречиствателната станция във Врачанци е доста остаряла като съоръжение, така че щеше да помогне за частично решава на проблема със загубите на вода, коментира Русев. Анализите на специалистите показвали, че загубите на вода, могат да бъдат намалени с инвестиции по големите довеждащи водопроводи. Бившият В и К шеф посъветва хората да не гледат на този проект, като на решение на проблема със загубите във водното дружество. МРРБ ще изисква при преработката на този проект за новия програмен период, да се акцентира много силно в допълнителни дейности, касаещи ограничаването на загубите на вода и енергийна ефективност, каза още Радослав Русев. Той е категоричен, че няма единично решение за проблемите на В и К Добрич. Трябва да се гледа паралелно на всички проблеми – експлоатационни, търговски и чисто финансови. Дори и 2 от 3 решения не биха помогнали, смята специалистът. Той призна, че сред обсъжданите мерки за оздравяване на В и К Добрич е оптимизация на персонала, но не толкова към орязване на щата, а към корекция на функционални задължения и отговорности.
Миналата седмица Русев е бил в Добрич и се е срещнал с мениджърския екип на дружеството. По думите му са предприети мерки, насочени към намаляване на загубите и нов подход за намаляване на енергийната консумация, които могат да дадат резултат, но проблемът е голям и изисква подкрепа и от страна на МРРБ като принципал на дружеството, каза още той.
Набелязаните мерки включват: рехабилитация на конкретни участъци по магистралния водопровод – Добрич – Шабла, повишаване капацитетът на помпена станция „Приморци", подмяна приходни водомери, възстановяване на помпена станция „Рилци", съобщи ИА Добруджа.
Експертът призна, че е много трудно да се намери адекватна дългосрочна форма на финансиране, защото дружеството няма историята на добър длъжник. Решихме, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един логичен партньор, като структура, която е финансирала български В и К дружества, каза още Русев. Той обаче уточни, че разговорите с финансовата структура са на прекалено ранен етап и не се ангажира с прогнози.