Цялостен одит на Старозагорската опера ще искат от ГЕРБ

Заместник-министърът на културата Боил Банов дискутира бъдещето на културните институции в града

Да бъде направен цялостен одит на Държавна опера - Стара Загора за последните 3-4 години, ще предложат старозагорските депутати от ГЕРБ.

Това съобщи днес д-р Кирил Добрев след като участва в работна среща между Областния управител Георги Ранов, Боил Банов, заместник-министър на културата и ръководствата на Държавна опера – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев” и Държавен куклен театър – Стара Загора.

Основна цел на срещата, инициирана от областния управител бе да се представят творческите планове на държавните културни институти в града за 2015 г. и да се разискват проблемите при осъществяване на дейността им.

Д-р Кирил Добрев съобщи, че в края на ноември 2014 г. задълженията на Операта са били в размер на 689 хил.лв.

"Към 15 януари задълженията са около 400 хил. лв. Заради финансовите проблеми и неясноти в работата, обаче, ние считаме, че е най-удачно Министерство на културата да направи цялостен финансов, творчески и мениджърски одит. След това ще чуем оценката и препоръките на експертите", посочи още д-р Добрев.

Ръководството на Държавен куклен театър – Стара Загора представи обобщени възражения и предложения за подобряване на сега действащата Методика за финансиране на държавните културни институти, като сред основните идеи за оптимизирането и бе предложение за отпадане на районирането по градове и общини, въвеждане на коригиращ единен разходен стандарт, определяне на базови единни разходни стандарти при определена мин. средна цена на билета.

Заместник–министърът на културата Боил Банов увери присъстващите, че в актуализацията на Методиката ще залегнат повечето от направените предложения.