Добрев: Няма тенденциозно отношение на държавата спрямо ЕРП-тата

20 хил. лв. минимална глоба при нарушение е много нисък праг и трябва да се увеличи десет пъти, поиска депутатът

Няма тенденциозно отношение на държавата спрямо ЕРП-тата. Всички те са поканени на извънредно заседание на Комисията по енергетика, за да се решат проблемите с сметките за ток. Това каза пред Радио „Фокус“ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. 

Според него трябва да се вземат превантивни мерки, да не се допуска нарушаване на нормативната уредба и да се увеличат глобите при нарушения. "Глобите за ЕРП-тата, които не спазват срока и начина за издаване на фактури за ток за един отчетен период, трябва да се увеличат поне 10 пъти", категоричен е Добрев. 

Според него държавата трябва по категоричен начин да покаже, че няма да толерира в никакъв случай неспазване на наредбите и единият начин да го направи е като завиши глобите и то драстично. „20 хиляди лева минимална глоба при нарушение е много нисък праг и може да се увеличи десет пъти, за да има наистина превантивно действие. Отнасяме се изключително сериозно към този въпрос и няма да допуснем клиентите да получават фактури от по 45 – 48 дни, пък било то и разделени на две“, категоричен е Добрев. 

Според него в случая с електроразпределителното дружество в Североизточна България формално изискването на нормативната уредба е спазено, тъй като има две фактури за по 20 дни, но в същото време сумата по двете фактури трябва да се плати в един срок. "От това са засегнати 76 хиляди потребители и казусът не е толкова драстичен като този през 2013 година, но не бива да се чака намесата на държавата, за да се регулират подобни решения и да се спазва нормативната база в България", категоричен е Добрев. 

Според него не може когато вече се е създал проблем, тогава да се намалява срока за плащане. Той допълни, че промените в Закона за енергетиката касаят и ДКЕВР, като регулаторът ще стане по-независим и ще може да упражнява ефективен контрол.