Заради свлачище обявиха частично бедствено положение в сливенско село

В близост преминава основен водопровод, близкият път е напукан

Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Раково, в зоната на активирано свлачище, съобщиха от кризисната дирекция на общината.
В източния край на село Раково, по десния бряг на река Луда Камчия се е свлякла земна маса на площ около 1000 кв. м. В близост преминава основен водопровод. Наблюдават се пукнатини зад стената на реката и по асфалтовото покритие на единствения път Раково - Нейково.
Въведен е в изпълнение общинският план за защита при бедствия.

Сигналът за активираното свлачище е подаден от кметския наместник на с. Раково Ирина Платиева. На 25 януари е извършен е незабавен оглед от отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП”, който установи, че на площ около 1 000 кв. метра действително е активиран свлачищен процес с образувани отвори с широчина до 2 метра и дълбочина повече от 1 метър. В коритото на реката е свлечено голямо количество скална и земна маса, образувало се е забентване и габарита на коритото е силно намален.

Предприето е незабавно сигнализиране и обезопасяване на пътя в зоната на свлачището. Възстановяване и поддържане проводимостта на речното корито при непрекъснато наблюдение на свлачищния процес, както и своевременно възлагане на проекто-проучвателни работи и изграждане на геодезическа мрежа (временни марки за следене динамиката на процеса) са седващите задължителни мерки.

Въведени са временни ограничения със забрана на влизане, пребиваване и движение на МПС, хора и животни в зоната на бедствието, както и всички ограничения, произтичащи от Закона за пътищата при тези обстоятелства за пътя Раково-Нейково.