Увеличава се броят на хората, купуващи осигурителен стаж

Хората са купували средно по около 22 месеца недостигащ стаж

Над 30% повече са хората, които купуват осигурителен стаж и бързат да се пенсионират. Данните са от справка на осигурителния институт за Нова телевизия.

Две групи хора имат право да купят до 5 години осигурителен стаж. Едните са тези, които вече са навършили възраст за пенсиониране, но не им стигат години труд. А другите - тези, които са учили висше образование и искат да откупят годините, в които са следвали.

За първите девет месеца на миналата година, ръстът в сравнение със същия период на 2013 година, е значителен. Според експерти причините са две – от една страна да намериш работа в предпенсионна възраст е почти невъзможно. От друга несигурността в системата за пенсиониране кара хората да бързат.

Според експерти причината е и в несигурността на пенсионната ни система. Иначе казано - не е ясно кога и при какви условия ще се пенсионираме. И така се оказва, че само парите могат да ни делят до пенсия. Един месец осигурителен стаж струва близо 75 лева.

От Националния осигурителен институт обаче напомнят, че не можем да купуваме стаж разсрочено. Така че, който иска да купува, ще трябва да внесе сумата наведнъж.

За първите девет месеца на миналата година хората са купували средно по около 22 месеца недостигащ стаж. Tова средно е струвало на желаещите 1 616 лева.