Измамници разбиха Фейсбук профил на онкоболен, събират пари от негово име

Животът

28-01-2015, 09:39

Снимка:

Нова тв

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На нов вид измама стана жертва онкоболен младеж от Асеновград. Николай Иванов, за чието лечение вече трета година текат различни дарителски акции и DMS кампания, открива, че Фейсбук профилът му е разбит и от негово име се изпращат спешни писма за пари до приятелите му, съобщи Нова телевизия в сутрешния си блок.

Всичко започва след разговори с 10-тина приятели на Николай в понеделник към 15.00 ч. Между тях има младежи в чужбина и други от Асеновград, Пловдив и София. Всички – негови близки, които знаят, че от ноември 2011 г. той се бори с рака. 

От името на Николай в чатовете са посочени няколко банки и код, под който трябва да се напише основанието за плащане. Онлайн разговорите се разиграват пред очите на младежа, който не може да се намеси в мрежата и да  предупреди приятелите си, че не той им пише.

Ако е бил в Испания, където се лекува, или на път за там, Николай едва ли би успял да сигнализира по телефона приятелите си, че някой друг пише от негово име. Просто защото не би могъл да разбере толкова бързо, че профилът му е активен. Николай е подал сигнал в полицията, но е скептичен за резултата от разследването.

На всички, които помагат със средства на хора в неговото състояние, особено във Фейсбук кампании, казва, че трябва да продължат с подкрепата си, но да са по-внимателни. 

И макар че с всички тези средства туморът на Николай вече е изваден и му е направена индивидуална ваксина, кампанията за заплащането им трябва да набере още 52 000 евро.