ООН: В България няма интеграционна схема за бежанци

Условията в Центровете за бежанци в страната са подходящи, заяви Борис Чеширков

В България няма интеграционна схема за бежанци. Това заяви за „Фокус“ Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН. Той коментира, че у нас в средата на 2014 г. е била приета стратегия, но тя не е обвързана с конкретен план и няма как да се приложат мерките, които са заложени в нея.

Във връзка с доклада на Сметната палата, който посочва, че 2/3 от парите за интеграция на бежанците не са били използвани, Борис Чеширков отбеляза, че много малко хора са били приети в програмата, а тя не е отговаряла на нуждите на бежанците. „Първият проблем е, че за да попаднат в обсега на програмата, хората трябваше да посещават курсове по български език, но това ставаше само в рамките на работния ден и нямаше гъвкавост“, посочи Чеширков. Той отбеляза, че повечето от бежанците още с пристигането си в България са предпочели да започнат работа, за да се издържат и затова не са могли да посещават курсовете, което пък е означавало, че те автоматично отпадат от програмата за интеграция.

Друга слабост на разработената схема е липсата на ориентираност към уязвими групи, заяви Чеширков, като даде пример със самотните майки, които не могат да посещават курсовете по български език, защото няма на кого да оставят детето си през деня.

„През следващите седмици, се надяваме, правителството приоритетно да приеме програма, в която да се заложат мерки за курсове по български език - той е ключът към интеграцията. Трябва да има и възможност за наем на финансово достъпни жилища, достъп до пазара на труда, придобиване на квалификации или подобряване на съществуващи умения“, посочи Чеширков.

В коментар по исканията на хора в Харманли за налагане на вечерен час на бежанците, които живеят в лагера в града, Борис Чеширков обясни, че това не са престъпници или терористи, а самите бежанци са жертви. Той подчерта, че условията за живот в шестте центъра на Държавната агенция за бежанците в момента са подходящи, но предизвикателството е те да се поддържат.