Павлова: Правителството осигурява 1 млрд. лв. за Националната програма за енергийна ефективност

След санирането домакинствата ще намалят разходите си за ток, убедена е министър Павлова

Правителството осигурява 1 млрд. лева за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища.Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция, след заседанието на Министерски съвет, предаде "Фокус". 

" На заседанието на МС беше приета и утвърдена в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища", заяви Павлова.

За тази програма се осигуряват 1 млрд. лева от правителството под формата на банкова гаранция на Българска банка за развитие, която ще обезпечи дейностите по програмата, заяви Павлова. Тя заяви, че териториалният обхват на програмата включва всички общини в страната, а продължителността й е 2015- 2016 - две години или до изчерпване на финансовия ресурс. Тя посочи, че са били приети условията, механизмите на програмата, финансовата рамка и образци на всички документи, които касаят реализацията на програмата. Министърът заяви, че целта й е намаляване на енергопотреблението на всички многофамилни жилищни сгради. Павлова посочи, че в страната има над 70 000 енергийнонеефективни жилищни сгради и допълни, че България е единствената държава в ЕС с такъв голям процент частна собственост - 98%.

По думите й ние сме последната държава, която не е направила такава програма за подкрепа на домакинствата. Най-важната полза от програмата според Павлова е икономия на средства, на разходите на домакинствата, особено през зимните месеци. Това ще доведе до повишаване стойността на имотите, а обликът на градовете ни ще бъде подобрен. Освен социалния и финансовия ефект за домакинствата има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като програмата осигурява и допълнителна заетост в бранша.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"