Маестро Георги Димитров е новият главен диригент на Опера Стара Загора

Дълговете на операта са около 400 000, директорът настоява за среща с министър Рашидов

Маестро Георги Димитров е новият главен диригент на Държавна Опера – Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на Операта. Той е познат на старозагорската публика от премиерата на постановката Отело, чийто гост–диригент бе през месец ноември миналата година.

Директорът Петко Бонев заяви, че е доволен от началото на новия оперен полусезон и обяви кои са акцентите в програмата през следващия месец.

На пресконференцията стана ясно още, че към момента няма точни данни точно колко са дълговете на Операта, но се смята, че те са в размер на около 400 000 лв. В края на 2013-та година те са били 735 000 лева.

Петко Бонев и Георги Димитров изразиха недоволството си от еднаквите изисквания на Министерството на културата към Старозагорската опера и оперите от по-големите градове, като и двамата бяха категорични, че с наличния кадрови ресурс е изключително трудно да се реализира квотата за продадени билети на месец.

За лична среща с министъра на културата Вежди Рашидов настоява директорът на Операта. "До този момент не съм се виждал с министъра. Исках да му обясня лично защо се стигна до ситуацията с натрупаните задължения, както и колко уникален и особен театър сме.

Опитах на няколко пъти да си уредя подобен разговор, но не се получи. Разчитам на съдействие от страна на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов", обясни Петко Бонев.

Ръководството вижда изход от тежката ситуация в привличането на млада публика. Сред плановете им е използването на залата и оркестъра на Операта в реализацията на поп и рок концерти в Стара Загора.