Родители се обявиха "против" задължителните ваксини

Те настояват имунизационният календар да стане доброволен

Родители "против" задължителните ваксини. С отворено писмо до държавните институции те настояват имунизационният календар да стане доброволен, предаде Нова телевизия.

Само за пет дни над 3200 души са се подписали в петицията за доброволно ваксиниране на децата. Родители настояват да имат право сами да изберат дали и кога да имунизират децата си.

„В европейското законодателство никъде не е казано, че ваксините трабва да бъдат задължителни. В България 9 са задължителни, ние сме по-католици от папата”, на мнение е Пенка Георгиева - майка и председател на „Заедно с теб”.

В 16 европейски държави няма задължителни, а само препоръчителни ваксини. У нас при непоставена ваксина, следват глоби, а децата нямат достъп до държавните детски градини.

„Българските родители също трябва да имат свое право на избор”, смята Пенка Георгиева. Педиатри обаче са на друго мнение. „Зравната култура на нашето население все още не е на достатъчно ниво, за да може да прецени ползите и негативите от поставянето на ваксини”, смята педиатърът д-р Симеонка Цацова.

Дори да имат право на избор някои майки са категорични, че пак ще поставят на децата си всички ваксини от имунизационния календар.

Специалистите напомнят, че задължителните ваксини са за особено опасни инфекции и не са избрани случайно.

„Детски паралич, тетанос, дифтерия - неща, които са изчезнали, благодарение на това, че децата са били имунизирани”, обяснява д-р Цацова.

С инициативата си гражданите се надяват на промяна в Закона за здравето. И ако задължението за ваксиниране не отпадне, то поне да не бъдат глобявани родители. Дебатите продължават и във Фейсбук групата „За” или „против” задължителните ваксини”, в която вече членуват над 12 000 родители.