Няма да има съкращения в Затвора, обещаха пари за нощен труд на надзирателите

Днес служителите в системата отбелязват професионален празник


Няма да се съкращават служители в затворите, а нощният труд на надзирателите ще бъде допълнително възнаграден. Това е обещал зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов в София на среща със синдикални лидери ден преди рофесионални празник на работещите в затворите днес.

Новината съобщава за изданието "Старозагорски новини" Веселин Аспарухов от Стара Загора, лидер на Синдиката на работещите по трудови правоотношения в Главна дирекция "Изпълнения на наказания" към Федерацията на независимите синдикати.

"Конкретен повод за срещата със зам.-министъра бяха очакванията за административни промени в Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" в затворите. Има проблеми със заплащането на нощния и извънредния труд, на коефициента от 1.8, който ни беше обещан, порциони и др.", коментира Аспарухов.

На 27 януари зам.-министърът на правосъдието Янкулов предупреди, че ще има съкращение от 10% на щатните служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той обеща, че нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат начислявани и плащани от януари тази година.

По думите на зам.-министъра, основната насока на работа ще бъде обединяване на структури с цел съкращаване на ръководното и административното дружество. Същевременно трябва минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен.

През следващата седмица Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" ще направи преглед на броя на лишените от свобода и на администрацията - къде има повече от нужното служители, къде се дублират длъжности, и след това може да има преразпределение на бройките, но не и освобождаване на "живи хора", поясни Аспарухов. В Старозагорския затвор, който е вторият по големина у нас след Cофийския, има 998 лишени от свобода с персонал от 248 служители, които упражняват контрол и следят за реда, макар и с цената на напрежение и пренатоварване, както изтъкна синдикалистът.