Половината от всички психично болните у нас - не се лекуват

Общество

29-01-2015, 16:40

Снимка:

deviantart.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Психично болните може да останат без пенсия

България е последна по грижа за психично болните

1/5 от българите са имали психичен проблем

Близо 1/5 от българите някога в живота си са имали психичен проблем. Това е и една от основните причини за най-много загубени работни дни у нас, сочи изследване.

Въпреки тези тревожни данни системата за психична грижа е една от най-нереформираните в целия здравен сектор, а над половината от нуждаещите се не се лекуват. Данните бяха изнесени на конференция за въвеждане на електронни услуги за психично болните у нас, предаде БНР.

Според съветника на Световната здравна организация (СЗО) по психично здраве за Европа Мат Мюен България може да ползва позитивния опит на по-напреднали страни, за да въведе нови и модерни услуги за психично болни.

"Трябва да ви призная, че вчера посетих две услуги за психична грижа в България и видях огромен контраст. Едната беше болница за психично болни извън София в пълна изолация. Другата беше център за дневни услуги в София, напълно интегриран и предполагащ богат набор от услуги, базирани на потребностите в общността. Мисля, че вашият приоритет трябва да бъде създаването на нов модел на психична грижа, който предлага интергирарни услуги и центрове за психично здраве в общността, болници, но и други услуги чрез електронно здравеопазване", заяви съветникът на СЗО по психично здраве за Европа.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен