Кристалина Георгиева обеща 40% жени началници в ЕК до 2019 г.

Българският еврокомисар изтъкна равенството на половете като един от приоритетите на своя мандат

Кристалина Георгиева, която отговаря за човешките ресурси в Европейската комисия (ЕК), обеща 40% от отговорните постове в институцията да бъдат заети от жени до края на мандата ѝ през 2019 г. в интервю пред "Евроактив" - Франция.

"В момента на 27.5 от сто от постовете в еврокомисията са наети жени. 1200 жени общо ръководят отдели на високите етажи на институцията", обясни Георгиева.

Българският еврокомисар изтъкна равенството на половете като един от приоритетите на своя мандат.

"Всички компании трябва да използват потенциала и на двата пола. Не става дума за феминизъм, а за продуктивност. По този начин може да се постигне възможно най-добрата производителност", добави зам.-председателят на комисията.

Според последните проучвания от 2014 г. на постовете на най-високо равнище в Брюксел стоят 15% жени, а на второстепенните позиции представителките на нежния пол са 31%. 

Националните администрации в държавите членки отбелязват по-добри резултати в равенството на половете - 31% са жените на най-отговорни позиции и 40% в останалите нива на властта.

В същото време около 60% от дипломираните специалисти в ЕС са жени, което означава, че те все още не са справедливо представени в бизнеса и публичния сектор.

"Крайно време е Европейската комисия и другите институции в Брюксел да приложат своите собствени изисквания", коментира Серап Алтинисик, представител на Европейското лоби за жените - неправителствена организация, която подкрепя инициативата на Кристалина Георгиева.

През ноември 2012 еврокомисията направи предложение за директива, според която публично търгуваните предприятия трябваше да спазват квота за женско участие от 40% извън бордовете си. Законодателството обаче беше блокирано от някои държави, между които Великобритания и Германия.

Само 9 от 28 еврокомисари са жени, подчерта Кристалина Георгиева и увери, че ще направи изпълнителния орган на Европейския съюз пример за подражание за останалата част от Европа по отношение на равенството на половете, пише "Дневник".