Орязаха парите на болниците за рехабилитация

Една от причините за съкращението на бюджета са констатирани злоупотреби

Специализираните болници по рехабилитации и физиотерапия с по-малко пари през тази година. Една от причините за орязването на бюджета са констатирани злоупотреби, предаде Нова телевизия.

Факт е, че българите ставаме все по-болни. Факт е и друго, че не една и две болници не спазват правилата. Преди 5 години по клинични пътеки за физиотерапия са се лекували около 90 000 души, а това е струвало на здравната система 27 млн. лв. През 2014-та година ръстът е драстичен - 162 000 души и похарчени 61 млн. лв.

През миналата година в специализираната болница по рехабилитация в Момин проход са се лекували над 6000 пациенти. По клинични пътеки лечебното заведение е получило около 1 милион. 

„При нас постъпват реално болни и се лекуват и може да се провери по всяко едно време на денонощието, при нас никога не е имало пациенти на хартия”, обясни д-р Пламен Стоев, управител на Специализирана болница по рехабилитация.

А проверки на Здравната каса показват, че десетки лечебни заведения, основно частни, най-много злоупотребяват с приема на пациенти. А примерите са повече от екзотични.

„Лечебно заведения до морския бряг виждат автобус, 15 пациенти, снабдени с направления. В един ден бяха изписани 80 човека и бяха приети 80 човека”, разказва д-р Страшимир Генев от НЗОК.

И ако през миналата година повечето болници са увеличили приема на пациенти с между 20-30%, то при специализзираните скокът е много по-голям.

„Има увеличение, което е 50 и над 50%, което е нереално”, обяснява зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Затова и критериите за хоспитализацията по две от клиничните пътеки за рехабилитация се завишават. А спестените пари ще бъдат пренасочени.

„Обезпечаване на пациенти, които имат остри заболявания, особено от тези, които водят до висока смъртност”, допълва д-р Шарков.

Орязаният бюджет ще бъде проблем за болницата в Момин проход.

„Както и проблем за пациентите, защото по-строги са индикациите, личните лекари, ще е по-малък прием”, смята зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Така и през тази година пари за ремонт няма да се намерят, макар 46-годишната сграда се нуждае от обновяване.