Столични общинари искат общински ин витро фонд

Средства за това трябва да се предвидат в бюджета за 2015-та година

Общинските съветници от БСП в София ще настояват да бъде създаден фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които живеят в столицата, информира БНР.

Средства за това трябва да се предвидат в бюджета за 2015-та година. "Финансовата помощ се предвижда да бъде в размер на 2 000 лева", посочва Милка Христова - председател на групата от БСП в Столичния общински съвет.

"Правим това в този момент, тъй като на 12 февруари предстои приемането на бюджета на Столичната община за 2015 година. Идеята е този фонд да се финансира с общински средства и считаме, че сега е моментът тази идея да бъде разгледана. Силно се надяваме, че програмата ще бъде приета и финансовото обезпечаване за тази програма и за фонда ще бъдат гласувани с бюджета за 2015 година. Тази програма я създаваме по инициатива на фондация "Искам бебе" на сдружение "Зачатие". С тяхно съдействие вече има учредени такива фондове в над 40 общини в нашата страна", поясни Христова.

"Знам какво значи да ти съобщят новината, че не можеш да имаш дете по нормален начин. Изследванията, процедурите са много скъпи, изискват страшно много кураж и сила на духа да можеш да продължиш да се бориш. Хубавото е в това, че общинските фондове допълват държавния фонд. Всяка една община се радва след година финансиране на своите бебета. Дай Боже повече да са такива в София", посочи Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе".