Бачковският манастир си иска църквата на Асенова крепост

Община Асеновград не си я дава

Община Асеновград няма намерение да връща на Бачковския манастир църквата „Св. Богородица Петричка“, която е част от историческия комплекс Асенова крепост. Това заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов в отговор на изпратеното от игумена на светата обител архимандрит Симон писмо до правителството, пише сайтът dcnews.bg.

В него се натоява храмът да бъде върнат на манастира. В община Асеновград е пристигнало писмо от Дирекцията по вероизповедания, която търси информация чия е собствеността на Асенова крепост и какъв е статутът на емблематичния туристически обект в момента.

В него се посочва, че е постъпило искане от игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон, храмът „Св. Богородица Петричка“ да бъде върнат към светата обител, обясни кметът Емил Караиванов.

Въпросът за собствеността не е на дневен ред към настоящия момент и това са въпроси, които не са сериозни като правна норма. Община Асеновград е категорична, че Асеновата крепост е на всички граждани, тя е дадена за стопанисване от държавата на Община Асеновград  коментира кметът.

В Бачковския манастир съществуват доказателства, а в Държавния архив има и документи, че църквата е част от активите на обителта. От манастира отдавна настояват храмът да им бъде върнат и в него да се водят църковни служби. Кметът на Асеновград обясни, че вече е водил разговори с Пловдивската митрополия за това.

В момента църквата се ползва като туристическа забележителност. Тя, както и Асеновата крепост, са публична държавна собственост. Кметът Емил Караиванов бе категоричен, че ще настоява сегашната ситуация да се запази. По думите му общината е привлякла инвестиции и европейски средства, с които крепостта и църквата бе облагородена и обезопасена за туристи.

Ще настоявам да продължим да я стопанисваме, категоричен беше кметът Емил Караиванов.