Българи от Донецка област молят правителството за хуманитарна помощ

Необходима им е храна, нафта и медикаменти

Българи от Донецка област молят българското правителство за хуманитарна помощ, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич и председател на НД „Възраждане” Костадин Костадинов.

Той представи писмо изпратено през ноември миналата година от българското дружество в Донбас, което се казва „Възраждане”.

Помощта, за която молят българите там се изразява в изпращането на храна, нафта и медикаменти.

Хората са написали в писмото,  че тъй като има военни действия, ако се изпраща хуманитарна помощ, то тя трябва да бъде изпратена до Бердянск и оттам вече да бъде транспортирана до нуждаещите се. Разбира се, отговор не е последвал на този апел или поне българите в Донбас не са разбрали за него”, заяви Костадинов. Той посочи, че никъде в българските медии не се споменава, че в района на Донбас и там където се водят военни действия живеят около 7000 българи, които са разпръснато население и най-вече в самия център на областта Донецк.

В селата около Мариупол и Бердянск са започнали да се водят активни военни действия, а там живее компактно българско население, което се е населило в този регион през 1858-а година. „Това са 32 чисто български села, с по 3000-4000 население, които в момента буквално се намират на фронтовата линия.

Миналата година в Добрич направихме един инициативен комитет за почитане паметта на таврийските българи и в рамките на тази наша инициатива преиздадохме книгата на най-големия български писател в Таврия Мишо Хаджийски. Точно в тази книга са описани и селата, за които ви говоря и където вече започват да се дават жертви”, категоричен бе Костадинов. Той заяви, че иска да знае, какво прави българското правителство, за да помогне на българските ни сънародници, които се намират в хуманитарна криза.

„Искам да знам какво прави българското правителство, за предотвратяване на хуманитарна катастрофа за тези, които тепърва ще пострадат, защото военните действия започват да пълзят към населените с българи региони. Освен това ние искаме да разберем, какви конкретни действия ще се предприемат за недопускане на насилие и извращения срещу българите, защото вече има и сблъсъци”, допълни в заключение Костадин Костадинов.