Червен код за река Тунджа при Ямбол и Елхово за утре

Животът

31-01-2015, 19:19

Снимка:

архив starazagorautre.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва повишение на речните нива, червен код за Тунджа при Елхово

Нивата на реките са около и над праговете за високи води


Очаква голямо повишение на речните нива, съобщават от Министерството на околната среда и водите. От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове - червен код „Тревога" е обявен за река Мочурица при Воденичане, река Тунджа при Ямбол и Елхово Оранжев код „Риск за тревога" има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и за река Сазлийка при Гълъбово. Жълт код „Предупреждение" е обявен за Черна река при Смолян, Арда при Рудозем, Китница, Арда при Долно Черковище, Върли дол и Чорбаджийско , Груево, Елбасан дере и река Крумовица при Мориянци.

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология водните количества на реките са около и над праговете за високи води.
Сумарните прогнозирани валежи на места в източните и южни райони на страната са , сумарно за 31 януари и за 1 февруари от 40 до 60 л/кв.м. Най – голямото повишение на водните нива се очаква да бъде на 1 февруари.

Справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН съобщава за обявен оранжев код за дъжд за областите Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали за утре, където се очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м. За други 14 области, в страната, е обявен жълт код за обилен валеж. Кодът е в сила за Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Сливен, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. В областите с обявен жълт код се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 20 и 40 л/кв.м.