Трима държавни глави изпращат Желю Желев

За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

В 12 часа днес ще започне опелото на президента Желю Желев в катедралния храм “Св. Александър Невски”. След поклонението на държавните лица, според протокола, с първия демократично избран президент на България ще могат да се простят и хората от народа.

Преди опелото с благословението на патриарх Неофит ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Почетната дата е установена през 2011 г. именно по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се навършват 70 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри, свещеници, депутати, интелектуалци.

Панихидата в памет на жертвите на комунистическия терор ще бъде отслужена от епископ Тихон, председател на катедралния храм “Св. Александър Невски”. На нея ще присъства и патриарх Неофит, който след края ѝ ще отслужи опелото на президента Желев.

Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга.

От Министерството на външните работи уточниха, че македонският президент е изявил желание и готовност да дойде за погребението веднага след като научил тъжната вест, още преди да е получил официално покана за това.

“Македонските граждани никога няма да забравят подадената ръка от България. Преди 18 години личният ангажимент на президента Желев беше ключов за признаването на суверенитета и независимостта на Македония”, заяви Иванов през 2010 г., когато награди Желев с висшето държавно отличие на републиката.

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също ще присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов.

Президентите на Унгария и Украйна са се извинили, че не могат да присъстват, а държавният глава на Полша изпраща на поклонението началника на кабинета си Яцек Михайловски.

Турция ще бъде представена от бившия външен министър и парламентарен шеф Хикмет Четин, а президентът на Азербайджан праща на погребението министъра на транспорта Зия Мамедов.