Районен съд Сливен спаси жена от висока сметка за ток

ЕВН са й начислили над 800лв. в месечна фактура миналата година

30-годишна жена от Сливен подала в съда искова молба, в която твърди, че при посещение в КЕЦ- Сливен са я уведомили за констатирано нарушение на електромера и следва да се начисли допълнителна сума. Връчили й писмо, че е извършена проверка и следва да се начисли сумата от 824, 82 лв. за периода 20 януари 2014 г.- 31 март 2014 г. В молбата се иска от съда да постанови, че сумата не се дължи и се претендират разноските по делото, съобщават от Районен съд Сливен.
От своя страна „ЕВН България Електроснабдяване“ АД са оспорили исковата молба и са изложили доводи в подкрепа на твърдението, че сумата се дължи.
Съдът е приел за установено, че жената или неин представител не са подписали протокола от проверката. Такъв не е изпратен и с писмо с обратна разписка. Спорни се явяват предпоставките за едностранна корекция на стойността на потребния ток. Дружеството не е прeдставило доказателства, че върху електромера е въздействано така ,че да не отчита действителното количество потребена електроенергия. Според съда, поради констатираните нарушения по извършване на проверката не може да се приеме, че е налице основание за корекция на сметката на ищцата. В този смисъл е и константната практика на Сливенския районен съд и на Сливенския окръжен съд. Освен това разпоредбата на Общите условия на дружеството, че само въз основа на констативни протоколи и справки за начислена енергия електроразпределителното дружество може да изчислява и коригира сметката се приема според константната съдебна практика за нищожна. В този смисъл са и решения на Върховния касационен съд, допълва в мотивите си Районен съд Сливен.
Съдът осъди „ЕВН България Електроснабдяване“ АД да заплати на жената 500 лв. разноски по делото.
Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Сливен в двуседмичен срок от връчването му на страните.