В Сливен тръгва делото на Йордан Лечков срещу държавата

Бившият кмет съди и прокуратурата заради делата, водени срещу него и по които беше оправдан

Сливенският окръжен съд ще заседава днес преди обяд по делото на Йордан Лечков срещу държавата за нанесени вреди. Съдия – докладчик е Снежана Бакалова.

Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура – Сливен е заведено след оправдателната присъда на Старозагорския съд. Ищецът Йордан Лечков настоява да получи компенсация от 550 хиляди лева. От тях 450 хиляди за причинени неимуществени вреди, 2 000 лв. за имуществени и над 99 хил. лв. – обезщетение за забава, уточни говорителят на Окръжния съд съдия Мартин Данчев. Съгласно Конституцията на Република България държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

На 25 март 2011 година Окръжният съд в Стара Загора обяви Йордан Лечков за невинен по обвинение за търговия с влияние и измама. Делото беше заведено по жалба на Илия Георгиев, по прякор Манастира. Според Манастира през 2005 г. Йордан Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000". Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена. Съдът счете жалбата за неоснователна и обяви сливенския кмет за невинен.