Баща и син загинаха при наводненията, жена се издирва

Обявено е бедствено положение в редица области в страната

Баща и син се удавиха при наводненията, предизвикани от обилните валежи през последното денонощие. Млада жена се издирва, информира bTV.

47-годишен баща преминавал следобед с деветгодишния си син през река в местността „Щавен”, село Илинденци (община Струмяни), когато паднали във водата. Малко по-късно мъжът е намерен мъртъв, а детето се издирва от спасителни екипи.

Жена от Шумен, която била на гости в Петрич, е изчезнала край река Луда Мара тази сутрин. Полицаите се опитват да я открият след сигнал на майка ѝ. 

До момента е известно, че младата жена е излязла сутринта с кучето си, което по-късно е открито на островче в реката близо до кооперативния пазар в града. 

Обстановката в района продължава да е усложнена след падналите дъждове и обилното снеготопене, които са причина за покачване на водите на реките. Няма селища, откъснати заради поражения по пътищата, както и населени места в областта с нарушено електрозахранване.

Бедствено положение е обявено в част от Добричка община. Извънредна е ситуацията в селата Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово. 

"Остава в сила обявеното частично бедствено положение в Бургас, докато не спрат дъждовете и не приключим с отводняването на жилищата", заяви пред "Фокус" кметът на общината Димитър Николов.

Проливните дъждове предизвикаха бедствено положение и в общините Дългопол, Аксаково, Аврен и в четири села на община Провадия, област Варна, предаде БНР.

Усложнена обстановка от дъждовете и вятъра има и в Сливенска област. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера.

Постепенно се нормализира обстановката в бедстващата Смолянска област. Валежите спряха и излезлите от коритата реки спаднаха с близо метър.