Андрей Ковачев почете жертвите на комунизма

Този ден остава в историята като най-масовата екзекуция на политици, заяви евродепутатът

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев участва в отбелязването на Деня на почит и признателност към жертвите на комунизма, което се състоя пред Мемориала на жертвите на комунизма до Националния дворец на културата. На мероприятието присъстваха президентът Росен Плевнелив, президентът Петър Стоянов, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народният представители от ГЕРБ-София и общински съветници от ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Този ден остава в историята като най-масовата екзекуция на политици от Третата българска държава. Датата е символ на политическото насилие, заляло България след 9 септември 1944 г., когато десетки хиляди българи губят живота си и са изпратени в концентрационни лагери в резултат на репресиите. Тя е символ на прекършените мечти и живот на много българи, несъгласни с налагането на комунистическия режим в страната", заяви Андрей Ковачев.

Според Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, отбелязването на тази дата е повод не само да си спомним за жертвите на тоталитаризма, но и да утвърдим отново нашата съпричастност към европейските ценности. "Денят 1 февруари придобива още по-голямо значение предвид надигащите се по света тоталитарни идеологии, довели до смъртта на хиляди хора и поставили под съмнение основите на европейската цивилизация", категоричен бе Андрей Ковачев. Той подчерта, че, за да не бъдат повтаряни грешките, трябва да познаваме добре историята си. По думите му, това е единственият начин да преодолеем изкуствените разделения в обществото, завещани от комунистическата диктатура.

Българският евродепутат от ГЕРБ припомни, че Денят за почит и признателност към жертвите на комунизма е обявен през 2011 г. по времето на първия мандат на министър-председателя Бойко Борисов, по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. „Този ден ни дава повод да отдадем своята почит и признателност и на един от инициаторите на това отбелязване. Първият български демократично избран президент Желю Желев, който почина на 30 януари 2015 г., ще остане в историята като един от символите на мирния преход от тоталитаризъм към демокрация в България“, подчерта още Андрей Ковачев.